• Curierul de Hâncești

Verde-n Ochi Respectul faţă de viaţă –cultivat la morgă?În editorialul de azi, vreau să continui ideea exprimată în numărul trecut de către colega mea, referitor la numărul alarmant al accidentelor rutiere soldate cu decese şi traumatizarea unui număr mare de persoane, ce ţin cap de afiş în ziare şi la ştirile televizate. Copii rămaşi orfani, fraţi, surori, părinţi şi soţi lipsiţi de persoanele dragi – acestea sunt consecinţele unor manevre periculoase la volan, conducerea cu viteză excesivă sau în stare de ebrietate, şi aceasta ne mai punând în calcul numeroasele persoane internate în spitale cu diverse traumatisme severe şi mai puţin severe, care vor rămâne marcate pe viaţă de şocul trăit în urma acestor evenimente. De multe ori, suferă persoane nevinovate, care circulă regulamentar, pe banda care trebuie, iar şoferii grăbiţi sau în stare de ebrietate până aproape de comă alcoolică, cum era cazul şoferiţei Porshe-ului, nu respectă regulile de circulaţie în trafic, ies la depăşire şi pun pariu cu viaţa că manevrele le vor reuşi. Într-o secundă, viaţa persoanelor se împarte între cuvintele „înainte” şi „după” accident, iar pentru unii „după” nu mai există... Medicii duc o luptă acerbă pentru viaţa pacienţilor, am fost martor ocular cum mai multe ambulanţe transportau la Spitalul raional Hânceşti victimele accidentului cu implicarea unui microbuz de rută de la Basarabeasca de acum cca o săptămână, aceştia fiind internaţi pentru a li se acorda îngrijirile medicale necesare. Din păcate, un bebeluş, care se afla cu părinţii săi în automobilul care s-a tamponat în microbuz, nu a mai putut fi salvat, mama acestuia fiind la momentul dat transportată în stare gravă în instituţia medicală.

Autorităţile, depăşite de situaţia din ultima vreme în ce priveşte accidentele rutiere, au emis diverse legi care să-i conştientizeze pe şoferi de marea responsabilitate care le cade pe umeri atunci când urcă la volan, dar şi de consecinţele accidentelor pe care le provoacă. Pentru şoferii care urcă băuţi la volan, implicaţi ulterior în accidente rutiere soldate cu victime a fost implementat un program care îi obligă să lucreze un anumit număr de ore la spital, în secţiile de traumatologie, sau chiar la morgă, pentru ca impactul emoţional la vederea suferinţelor oamenilor traumatizaţi sau a cadavrelor de la morgă să-i determine să nu se mai urce la volan în stare de ebrietate. Şi în raionul nostru este implementat în cadrul Biroului de Probaţiune Hânceşti Programul Probaţional Antialcoolic-Antidrog „Drink and Drive”, la care au participat 7 persoane deja, iar la sfârşitul lunii curente urmează să beneficieze de acest program un alt grup de persoane, condamnate în baza art. 264/1, dar şi alte articole, care au fost prinşi că conduceau în stare de ebrietate. În 2018, numărul celor condamnaţi în baza acestui articol (cu privarea dreptului de a conduce mijloace de transport) a fost de 204 peroane, iar în 2019 – 164 persoane, datele fiind pe raionul Hânceşti.

Se pare că aceste măsuri drastice, între care şi lipsirea şoferilor de dreptul de a conduce, nu-i prea sperie pe unii, astfel încât numărul cazurilor de acest gen nu se diminuează, şi aceasta o confirmă surse din cadrul Inspectoratul Naţional de Patrulare, care fac publice statistici îngrijorătoare. Ce fel de pedepse trebuie stabilite pentru ca şoferii să aibă respect faţă de viaţă, dacă nici măcar gândul că nu vor mai avea dreptul să şofeze sau că vor munci printre cadavre nu-i sperie?


Elena ZAIŢEV

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco