• Curierul de Hâncești

Verde-n ochi Vieţi pierdute, din cauza unor şoferi cu pileDeşi anotimpul autumnal încă n-a reuşit bine să între în drepturile sale, mă refer la condiţiile climaterice specifice acestei perioade: ploi, furtună, ceaţă, negură, grindină, etc., care evident, îngreuiază circulaţia autovehiculelor, deja statistica accidentelor rutiere a luat cote maxime. În ultimele două săptămâni am avut parte de câteva accidente groaznice care s-au soldat cu câţiva morţi şi zeci de persoane traumatizate şi spitalizate. Startul a fost dat de cumplitul accident, care s-a produs la începutul săptămânii trecute la intersecţia străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani - o mașină de model Porsche Cayenne s-a izbit cu violență într-un troleibuz de rută. În urma impactului violent, o persoană a decedat pe loc, alte 27 de persoane cu diverse traume şi leziuni corporale au fost internate în spital, iar şoferiţa a fost transportată în stare gravă la spital, decedând la câteva zile. După cum s-a stabilit ulterior, şoferiţa maşinii de lux era în stare avansată de ebrietate, avea o viteză excesivă - de 130 km/oră, și a traversat intersecția la culoarea roşie a semaforului. De fapt, individa avea în palmaresul ei circa 40 de dosare intentate pentru încălcarea regulilor de circulaţie, pentru viteză excesivă, conducere în stare de ebrietate, fără permis de conducere, etc. etc.

La sfârşitul aceleiaşi săptămâni, vineri, un nou accident grav a avut loc pe șoseaua Chișinău-Hâncești, în apropiere de s. Fundul Galbenei, în urma căreia un bebeluș de patru luni a fost transportat de urgenţă la spital în stare gravă cu pierdere totală, prelungită a cunoștinței, iar alte 20 de persoane internate cu diverse traume. Coliziunea s-a produs după ce șoferul unui automobil, care îi avea la bord pe soția sa și copilul de 4 luni, a ieșit la depășire pe banda de sens opus și s-a tamponat violent în microbuzul de pe ruta Chișinău-Basarabeasca, plin cu pasageri.

Ultimul accident, cu victime în masă, s-a întâmplat miercuri -

un microbuz de marca „Mercedes”, care transporta oameni la cules de struguri, s-a răsturnat în dimineaţa zilei pe traseul Chișinău-Telenești. În rezultat, șaptesprezece oameni au ajuns la spital, unele fiind rănite grav. Microbuzul s-a izbit într-o mașină de teren, care se întorcea pe traseu într-un loc interzis, în urma impactului, acesta s-a răsturnat în afara carosabilului.

Deşi toată mass-media din republică, inclusiv portalurile on-line au difuzat ştirile respective, le-am reamintit pentru a trage o paralelă între toate cele trei accidente, concluzionând că vinovat în toate este factorul uman. Altfel spus, este şoferul, sau şoferiţa (individa biată criţă), care, scuipând pe regulile de circulaţie, scuipând pe viaţa altor oameni, pe consecinţele care pot apărea ulterior, şi-au permis încălcarea impertinentă a regulilor de circulaţie, conducerea neregulamentară cu riscul de a tampona alte automobile sau pietoni cu provocarea accidentelor în masă.

Nu sunt primele cazuri de acest gen, dar nici ultimele, din păcate, deoarece, trăim într-o ţară unde toţi „cei cu pile”, „crîşă” sau bani grei, îşi permit să conducă cu viteză excesivă punând în pericol viaţa celor din jur, deoarece ştiu, că ulterior îşi pot muşamaliza imediat încălcările rutiere, îşi pot reîntoarce permisele de conducere chiar dacă provoacă accidente grave, soldate cu morţi sau sunt prinşi în stare de ebrietate la volan… Atâta timp cât se va scuipa în Legea Circulaţiei Rutiere, atâta timp cât aceasta nu va fi una pentru toţi, vom suporta consecinţele unor inşi, de genul şoferiţei cu pile….


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco