• Curierul de Hâncești

Viaţa are prioritate, dragi vitezomani!

Începând cu această săptămână, pe toate drumurile din țară vor fi amplasate mașini-capcană, dotate cu radar, a anunțat pe pagina sa de Facebook Alexandru Pînzari, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Potrivit lui, cele mai multe accidente rutiere au loc anume din cauza depășirii limitei de viteză.

Totodată, el a îndemnat șoferii să conducă cu atenție și să respecte regulile de circulație, în caz contrar vor fi sancționați mai aspru.

Potrivit unei statistici al IGP, de la începutul anului, s-au produs deja 678 de accidente de circulaţie, soldate cu 84 de persoane decedate, iar alte 794 traumatizate. Din numărul total de accidente, 205 au fost comise din cauza excesului de viteză, unde 47 de persoane au decedat, iar alți 213 oameni au fost răniți.

În acest context, INP a recomandat celor aflaţi la volan să adapteze limita de viteză admisă, să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculul din faţă și să sporească atenţia atunci când circulă în coloană sau vizibilitatea este redusă. Chiar dacă mai mulţi şoferi se arată indignaţi faţă de acţiunile poliţiei de patrulare, care pentru a depista vitezomanii, sunt nevoiţi să se camufleze, eu cred că o bună parte a populaţiei sunt de acord că, la noi, probabil numai aşa poţi ajunge la conştiinţa unor amatori de viteză excesivă.

Acum o lună am fost martora unui accident rutier care s-a produs chiar sub ochii mei pe traseul Hânceşti-Chişinău. Din cauza carosabilului umed, (dăduse o boare de ploaie anterior doar pe unele sectoare de pe acest traseu), şoferul autoturismului în care mă deplasam de la Hânceşti spre Chişinău, aproape de localitatea Bardar, a temperat viteza. La un moment, fiind pe vârful unei rampe din acel sector, am fost devansaţi pe banda din stânga de către un Mercedes ce a trecut ca un fulger pe lângă noi, având o viteză excesivă.

Tabloul care a urmat sub ochii noştri a fost unul ca-n filmele de acţiune şi groază, încât ne-a lăsat mască pe toţi: „schumacherul” care ne-a depăşit a patinat pe întreg carosabilul, după care a făcut mai multe „piruete” mai mult în aer, ajungând într-un sfârşit, cu roţile în sus în şanţul de lângă şosea. Din cauza vitezei excesive, acesta nu a reuşit să se adapteze la condiţiile de drum, (din cauza ploii, pe şosea s-a format un strat de mâzgă), dar şi la faptul, că momentan după depăşire, chiar în faţă, era deja produs un accident, (un automobil fiind răsturnat în şanţ), iar pe banda de sens opus, staţionau mai multe automobile, şoferii cărora încercau să acorde primul ajutor. În acest sens, vitezomanul încercând să evite tamponarea cu autovehiculele din faţă, dar şi persoanele de alături, a deraiat de pe carosabil. După cum am aflat ulterior, şoferul de la volanul Mercedesului a rămas în viaţă, alegându-se doar cu nişte leziuni uşoare şi automobilul puţin boţit, în schimb şocul care l-a avut el, dar şi persoanele care stăteau alături de autoturismele staţionate, care erau la un pas de a fi striviţi de acesta, a fost unul de neuitat.

Chiar dacă în ultima perioadă, s-au majorat considerabil amenzile pentru încălcarea regulilor de circulaţie, inclusiv pentru depăşirea limitei de viteză, chiar până la suspendarea permisului de conducere, s-ar părea că nimic nu-i poate speria pe amatorii de senzaţii tari ce au mania vitezei. Poate măcar statistica celor decedaţi în diverse accidente care atinge cote maxime în ultima perioadă, mai ales printre tineri, ar trebui să-i pună în gardă, conştientizând că în speţă, doar viaţa are prioritate…


Tatiana TODOSEICIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco