• Curierul de Hâncești

Victimele deportărilor staliniste – comemorate la Hânceşti

Vineri, 6 iulie, când s-au împlinit 69 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste, a fost zi de doliu naţional în R. Moldova. Drapelele au fost coborâte în bernă, iar sirenele au răsunat în toată ţara, inclusiv în mun. Hânceşti, unde a fost organizat un miting de comemorare a victimelor deportărilor.


Reprezentanţia ai autorităţilor publice municipale şi raionale, consilieri raionali, angajaţi ai instituţiilor publice, precum şi rude şi descendenţi ai deportaţilor s-au adunat la monumentul victimelor regimului stalinist pentru a-şi aminti de cei care, nevinoveţi fiind, au îndurat calvarul deportărilor în Siberia, Extremul Orient şi Kazahstan, mulţi dintre care nu s-au mai întors niciodată înapoi.

Preşedintele raionului Ghenadie Buza a vorbit despre deportarea gospodarilor din fosta Basarabie şi Bucovina de Nord, al căror număr exact nu se cunoaşte, fiind mulţi ani ţinut secret, în condiţii inumane, în trenuri marfare şi vagoane pentru vite, fără hrană şi alte necesităţi.

Adresându-se rudelor persoanelor deportate, preşedintele a menţionat că durerea pe care o au în suflet este şi durerea noastră a tuturor, căci fiecare dintre noi are rude care au trecut prin acest calvar.

În memoria celor decedaţi pe pământurile de gheaţă ale Siberiei s-a ţinut un minut de reculegere, după care vicepreşedintele Vera Tănase a specificat în alocuţiunea sa că este de datoria noastră să nu uităm şi să păstrăm luminoasă amintirea celor ce au pătimit fără vină, să nu repetăm greşelile trecutului, să avem curajul să vorbim despre acest adevăr istoric şi să-l recunoaştem pentru ca nimeni niciodată să nu mai comemoreze asemenea evenimete de doliu. În continuare, au luat cuvântul şi câteva rude ale celor ce au fost deportaţi, amintindu-şi cu lacrimi despre ce au îndurat părinţii şi buneii lor, dar adresând şi un mesaj către generaţiile mai tinere de a nu permite ca aceste atrocităţi să se mai repete vreodată.

La încheierea mitingului de comemorare, participanţii au depus flori la monument, după care rudele deportaţilor au fost invitate la o masă de comemorare la cantina socială.


Elena ZAIŢEV


0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco