• Curierul de Hâncești

Afacere și artă într-un atelier în care domină armonia

Astăzi nu ne mai putem imagina existența fără un calculator. Unii au nevoie de el pentru serviciu, alții pentru timpul liber, unii fac în el calcule și dări de seamă, iar alții privesc filme și evadează în jocuri.


Victor Costrij din orașul Hâncești este un profesionist ce ține de domeniul de programare, iar activitatea sa este strâns legată de programele „Photoshop” și „Corel draw” care îl ajută în afacerea sa dar și în lucrările sale artistice.


„Ceea cu ce eu mă ocup se numește reclamă și publicitate, însă nu este doar o afacere în care mă ocup strict de publicitate. Mereu iau o abordare mai artistică a lucrurilor și realizez de fapt, și lucrări artistice, ne-a spus dl Victor. Îmi place să realizez ceva unic și original, ceea ce nu fac chinezii și ce nu găsești în magazine. Realizez tablouri și alte lucrări care în viziunea mea trebuie să fie excluzive și să nu se mai repete”.


Ce ține de publicitate și reclamă, sau mai bine zis de afacere, eroul articolului realizează diverse pliante, broșuri, cărți de vizită etc. Tablourile în diversitate, le face nu doar pentru clienții săi, ci pentru suflet. În atelierul său până și geamurile arată neobișnuit, cu vitralii colorate, cum vedem în filmele italiene, în aceeași metodă face și unele tablouri (din vitralii), de asemenea are lucrări pe sticlă, în alb – negru sau negru – argintiu, tablouri în câteva secțiuni care pot reprezenta de la o câmpie cu maci, un peisaj maritim sau cai, până la imagini fengh shui și abstracție.


„Am studii în domeniul istoriei și filosofiei, de asemenea am studiat programe la calculator așa ca Photoshop sau Corel draw. Cu ajutorul acestor programe, dar și a programelor de design se poate de realizat lucrări exclusive în care evident că pun mult suflet. Am moștenit acest dar de la tatăl meu care a fost profesor de arte plastice, de la el am învățat și cioplitul în lemn. Prima mea lucrare în lemn era așa numita: „Ușa împărătească” - prima biserică din Cărpineni. Fiind cunoscut destul de aproape cu domeniul filosofiei, îmi place să ofer o parte din mine prin lucrările pe care le realizez, și să fac bine, pentru că se spune că tot ce faci se întoarce la tine asemeni unui bumerang, de aceea mă strădui ca lucrările mele să fie deosebite, să transmită un mesaj profund și cald” – a spus dl Victor.  


Din anul 1992 și până în 2013 a predat cursuri de programare, după care sala sa de curs s-a transformat într-un atelier în care creează, alteori fără întrerupere sau până la orele matinale. În acești ani, a avut mai mulți oaspeți străini care i-au cumpărat lucrările și acum foarte ușor poate afirma că italienilor le plac vitraliile, izraeliții sunt pasionați de peisaje naturale, iar americanii adoră tablourile în secțiuni etc. 


„Am avut un oaspete de la Israel care a cumpărat mai multe tablouri din colecția mea și a spus că la ei în țară nu există posibilități de confecționarea a tablourilor de acest gen. Am rămas uimit, pentru că ei au suficiente tehnologii, și atunci am ajuns la ideea că un tablou, în orice mod nu s-ar face, necesită nu doar să fie lucrat și printat calitativ. Rețeta este simplă: tehnologia necesară, imaginație, răbdare și foarte – foarte mult suflet. Numai așa poți realiza ceva cu adevărat frumos, care să îți decoreze casa și să îți provoace buna dispoziție pentru o zi întreagă. Aceste lucrări realizate cu ajutorul programelor îți permit să faci numeroase modificări, dacă greșești – poți reveni și repara greșeala ca în final să iasă ceva bun și calitativ, în tablourile obișnuite greșelile nu se iartă. Ce ține de comenzile pentru tot felul de broșuri sau diplome, acolo nu este nevoie de suflet, poți lucra și după inerție. Însă pentru tablourile de decor al casei, în care atmosfera influențează pe toți membrii familiei, ai nevoie de o bună dispoziție, de un timp frumos, o împrejurime caldă în care sufletul se deschide pentru creație” – a mai spus creatorul.

Lui Victor Costrij îi place să fie stăpân pe sine, deci nu are limita timpului atunci când vine vorba de activitatea sa, dacă are o comandă interesantă, se dedică în totalitate și poate petrece în atelier chiar și o noapte întreagă. Dânsul mai este de părere că un tablou poate fi cumpărat de un intelectual sau un om care vede și dincolo de orizonturi, pentru că arta nu poate fi înțeleasă de oricine. Dl Victor are și un vis frumos pe care ni l-a împărtășit cu drag.

„Îmi doresc ca în fiecare casă să fie câte un tablou de-al meu, ca să se păstreze și peste ani câte o firimitură din sufletul meu, din arta mea.”Elena Golubnic

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco