• Curierul de Hâncești

Victoria Ştefăneţ – o talentată vioristă din Hânceşti

Victoria Ştefăneţ este o virtuoasă vioristă, originară din or. Hânceşti. La cei 32 de ani este o femeie împlinită care îşi dedică tot timpul muzicii şi familiei, membrii căreia sunt şi ei îndrăgostiţi de muzică. A studiat la Academia de teatru, muzică şi arte plastice, iar actualmente face parte din Trio „Vatra neamului”.


  „Pasiunea mea pentru muzică a început încă din fragedă copilărie, când de sărbători, familia mă ridica pe un scaun şi mă rugau să le cânt. Cântam de obicei cântecul: ,,Măi bădiţă, Petre, măi”, o piesă foarte în vogă pe atunci, iar drept remunerare primeam cutioare cu bomboane. Fiind deja mai măricică am început să studiez vioara şi deja le cântam părinţilor piese interpretate instrumental. Îmi mai amintesc cum cântam în curtea casei şi în loc de microfon ţineam în mână o coardă de sărit, credeam că nu mă vede nimeni, însă toţi vecinii mă admirau şi le spuneau părinţilor: ,,Vai, ce fetiţă talentată aveţi...”, ne-a povestit entuziasmată dna Ştefăneţ. 


  Cu vioara a făcut cunoştinţă pe când avea 8 ani. Întâmplător sau nu, tatăl Victoriei, care pe atunci studia la Leningrad,  i-a procurat o vioară mică, iar întâlnirea ei cu acest instrument a marcat-o pentru tot restul vieţii. 


  „Tata a fost primul ascultător fidel care mi-a insuflat dragostea de muzică, mama a contribuit şi ea mult, pentru că are studii în domeniul respectiv. Anume ea şi-a sacrificat propria carieră pentru a ne fi alături de mine şi de fratele meu care, este un sportiv cu mare renume, Valeriu Duminică. De mici copii  am fost învăţaţi să muncim intelectual, aveam un program strict şi nu aveam timp de joacă decât în vacanţa de vară când mergeam la bunici. Probabil, că anume acest gen de educaţie şi munca asiduă e cheia succesului”, a mai spus Victoria. 


  Ansamblul din care face parte actualmente Victoria Ştefăneţ este Trio „Vatra Neamului”,  care a apărut într-o zi geroasă de decembrie. A fost o idee spontană care pe atunci, părea irealizabilă, dar care astăzi a devenit o formaţie de succes.


  „Cu Doina şi Ana Maria făcusem cunoştinţă câteva luni mai devreme în cadrul altei formaţii de folclor de la Cricova. Am invitat fetele într-o zi de decembrie la un ceai, după ceva discuţii cu dânsele, ele au început să-mi cânte nişte piese, nu voi uita cum mi s-a făcut pielea de găină la auzul vocilor lor. Am intervenit şi eu cu notele de vioară, Doina a luat cobza şi vocile „s-au îmbrăcat” într-o melodie şi mai frumoasă. Uite aşa a început activitatea noastră, iar peste câteva zile am fost invitate să evoluăm pentru o săptămână la restaurantul muzeu „Vatra Neamului” unde am cântat colinde. Am fost foarte fericite, şi acea săptămână de colinde durează până în prezent şi sunt deja 8 ani de când activăm în acest minunat local”.


  De-a lungul timpului, Trio „Vatra Neamului” a adunat un public mic, dar foarte select, pentru că vin să le admire: marele maestru Eugen Doga, maestrul Mihai Munteanu, jurnaliştii Val şi Valentina Butnaru etc. Spre mândria formaţiei, au admiratori şi din stânga Prutului, aşa cum sunt: actorul Florin Piersic, interpretul Fuego, prezentatoarea Andreea Marin etc.


  „Am marele noroc să am a doua jumătate a mea un violonist de excepţie. Slavic şi eu suntem un duet pe viaţă, pentru că tot viorile ne-au unit încă de pe băncile colegiului. Acasă exersăm foarte rar, pentru că acasă savurăm din gălăgia simfonică care o fac copilaşii noştri dragi, ca mai apoi să ni se facă dor de cântul viorilor. În cariera mea au fost momente de tot soiul: s-a întâmplat să vin la un concert doar cu vioara, iar arcuşul să-l uit acasă, am cântat până aproape de naşterea fetiţei mele, iar când eram însărcinată cu băieţelul, colega mea, Doina era şi ea însărcinată şi aveam acelaşi termen şi zilnic auzeam fraze de genul: „Voi v-aţi sfătuit...?” 


  La trecere de ani, eroina rubricii noastre nu are regrete, pentru că Dumnezeu i-a oferit tot ce poate fi mai frumos în viaţă: o familie frumoasă şi împlinire spirituală care se numeşte: Muzica. 

  Muzica este ca al treilea copil în familia Ştefăneţ, deoarece anume prin muzică trăiesc zi de zi, iar viitorul le este indispensabil de această uimitoare artă. 


„Am fost implicate în multe proiecte, am cântat în sala Palatului Naţional „N. Sulac” la marea aniversare a maestrului Eugen Doga, unde sub bagheta d-lui am cântat renumita piesă „Codrii mei bătrâni”, am fost invitate în Italia unde am dat 5 concerte în diferite oraşe pentru diaspora română, etc. Pentru viitor avem multe planuri, avem câteva piese care urmează  să le înregistrăm, avem o invitaţie de amploare pe Piaţa  Bucureşti, dar încercăm să reuşim atât cât e posibil, deoarece noi, fetele din trio, avem familii, şi încercăm mai întâi de toate să fim mame exemplare, bune gospodine şi soţii iubitoare, apoi reuşim să dăruim şi talentul nostru oamenilor amatori de muzică”- a spus în încheiere talentata vioristă din Hânceşti.Elena Golubnic

37 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco