• Curierul de Hâncești

Viticultorii din țară vor putea cumpăra butași de calitate produși în Moldova

Veste bună pentru viticultori şi vinificatori. Aceştia vor putea cumpăra butași de calitate superioară crescuţi în Moldova, după reabilitarea laboratorului de înmulţire in vitro a butașilor şi acreditarea acestuia conform standardelor Uniunii Europene.


Un acord în acest sens a fost semnat de Ministerul Agriculturii şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), urmând a fi investiţi peste 400 de mii de dolari pentru producerea materialului săditor. Jumătate din această sumă este oferită de Ministerul Agriculturii, iar câte 100 de mii de la USAID și de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului şi o fundaţie elveţiană.

"Vom avea posibilitatea să mărim calitatea strugurilor pentru a-i comercializa atât în ţară, cât şi peste hotare", a spus Liviu Volconovici, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediu. ' ''Trebuie să construim serele, trebuie să înfiinţăm plantaţiile mamă-altoi. De unde o să pregătim acel material ca să-l prezentăm producătorilor agricoli, adică tuturor pepinieriilor", a spus Constantin Dadu, director al Institutului de Tehnologii Alimentare.

Un procent mare din plantațiile de viţă de vie din Moldova sunt bătrâne, au productivitate mică, iar multe soiuri nu sunt competitive pe piețele internaționale.

„Plantațiile de viță de vie au fost exploatate prea intensiv. Noi avem una dintre cele mai joase productivități la hectar din regiune. Acum, vom avea posibilitatea să mărim productivitatea, dar şi să schimbăm calitativ structura de soiuri", a spus Gheorghe Arpentin, director ONVV.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în 2011 doar 37 de mii de hectare de viţă de vie din totalul celor 150 de mii dau roadă bună. În medie, productivitatea la hectar a viilor din Moldova a fost în 2011 de doar 2,6 tone la hectar, în timp ce în ţările cu viticultură dezvoltată, precum, Chile sau Australia, randamentul plantaţiilor este de trei ori mai mare.

În 2015, AIPA a început să subvenționeze defrișarea plantațiilor vechi, valoarea subvenției crescând de la 5 la 10 mii de lei la hectar începând cu 2016. În același timp, subvențiile pentru plantarea noilor podgorii de struguri constituie 40 de mii de lei la hectar. În anul 2016, în Moldova au fost plantate peste 570 de hectare cu viță de vie, dintre care 70% au fost struguri de masă. Printre soiurile tehnice viticultorii au preferat în mare parte „Feteasca” şi „Rara Neagră”. Din Fondul de subvenționare pentru plantațiile viticole noi au fost alocate peste 10 milioane de lei. Adrian Loghin din localitatea Horăşti a plantat butaşi, însă o parte din ei s-au dovedit a fi de calitate proastă. Viticultorul a convins producătorul de butași să-i întoarcă pagubele, astfel nu a fost nevoit nici el să întoarcă subvențiile la stat.

„Suma prejudiciului meu a fost peste 300 de mii de lei. Pentru că s-a implicat toate organele competente, AIPA, Ministerul Agriculturii, am dobândit aceşti bani. Am replantat tot materialul săditor", a spus Adrian Loghin, viticultor.

Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii, sectorul vitivinicol oferă locuri de muncă pentru aproximativ 300 mii de oameni din întreaga ţară (cca. 15% din populaţia activă). O mare parte din aceste locuri de muncă (cca. 75%) se datorează exporturilor ţării.


Vasile Corcoran

30 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco