• Curierul de Hâncești

Vox Populi

De ce pleacă tinerii din satele natale?Migraţia populaţiei din zona rurală este o problemă care pe parcursul anilor este tot mai mult în creştere. Cel mai des cei care îşi părăsesc localităţile natale şi nu se mai întorc înapoi, sunt tinerii. Tot mai multe localităţi din Republica Moldova, chiar şi din raionul Hânceşti au riscul de a dispărea, din lipsa de locuitori. Moldova ocupă locul unsprezece din lume la capitolul emigrare. Dacă e să analizăm ratele scăzute de fertilitate în raport cu indicii înalți ai mortalității, viitorul demografic al țării pare sumbru. În contextul acesta am decis să întrebăm tinerii din raionului Hânceşti:


Victoria Cauş, 22 de ani, mun. Hânceşti: „Findcă nu sunt locuri de muncă la sate..., unde să se poată dezvolta şi nu au nici un suport şi sprijin din partea autorităţilor. Tinerii caută o şansă la o viaţă mai bună, dar la sat mari perspective nu-s... Unii se duc pentru ca să se căsătorească, alţii pleacă pentru a-şi schimba statutul social, oamenii pleacă în căutarea unei vieţi mai bune...”


Mihail Cuşnir, 20 de ani, s. Mereşeni: „Dacă la oraş cu greu găseşti de lucru şi abia te descurci cu banii, dar la sat ce să faci? Acolo, practic, nu ai nici o perspectivă, nu ai unde creşte... Altă ieşire tinerii nu au, trebuie să aleagă - să rămână la sat şi să lucreze cu ziua ori să plece peste hotare, şi să aibă un salariu, şi un serviciu bun.”


Anastasia Tarasenco, 18 ani, com. Lăpuşna: „Pentru că nu dispun de locuri de recreare, cum ar fi parcuri, restaurante, cafenele, cinema. Totodată, la oraș tinerii dispun de o vastă alegere de profil de învățământ - mai multe școli, universități, colegii etc. Unii tinerii, probabil, pleacă din satele natale pentru a fi departe de părinți și de a fi liberi să facă ce vor. Se plictisesc într-un mediu în care vechiul și tradiția încă persistă.”


Tabita Cioclea, 18 ani, com. Cărpineni: „Tinerii pleacă din satele natale din simplul și evidentul, motiv- lipsa locurilor de muncă. Ei gândidu-se la viitorul lor, se duc peste hotare să-și facă studiile, să-și construiască o carieră și să lucreze acolo unde locurile de muncă sunt asigurate, unde ştiu că au mai multe oportunități și șanse de a se dezvolta și manifesta pe plan profesional şi social.”


Beniamin Vozan, 23 de ani, or. Hânceşti: „…Pentru că la sat, pur şi simplu, nu ai ce face... Deseori trec prin unele sate şi când văd pustietatea de pe drumuri mă iau fiorii, în aşa sate nu doar tinerii vor pleca, dar şi toţi restul. Tinerii, în special, caută distracţie, dar la sat unde să o găseşti? Unicul loc e discoteca din sat şi aceea e greu de numit discotecă, de aia şi pleacă majoritatea tinerilor, iar acei care nu pleacă se apucă de consumat alcool şi degradează...”


Aurel VICLIUC

14 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco