• Curierul de Hâncești

Vox Populi...Ce înseamnă pentru voi independenţa?

Actualizată în: 19 Aug. 2019
La cei 28 de ani de independență, care vor fi marcaţi la 27 august curent, Republica Moldova continuă să rămână cel mai sărac stat din Europa. Multe statistici la nivel mondial arată că țara rămâne pe ultimul loc în Europa după venitul național brut. Cu acest scop ne-am propus să realizăm un vox-populi în care dorim să aflăm despre schimbările realizate în cei 28 de ani de independență, întrebând cetățenii:


Ce înseamnă pentru voi independența

și ce schimbări aţi remarcat în această perioadă?


Elena Nichifor, 38 ani, s. Mingir: „Cu toate că sunt plecată de aproximativ 8 ani din Republica Moldova, am reuşit să observ totuși non-oportunitățile pe care ni le-a oferit această așa numită „independență”. Lipsa posturilor de muncă, salarii mici și pensii mizere, prețuri exagerate și multă hoție! Aceasta este pentru mine independența! Nu tind să cred că înainte de acești 28 de ani, ne-a fost mai bine, însă lucrurile au intrat intr-o stare de haos și nu cred că în viitorul apropiat se vor rezolva.”

Iulia Cernat, 31 ani, s. Sofia: „Independența pentru mine ar însemna să fiu alături de familie la mine în țară, nu să aflu despre starea lucrurilor din Moldova de pe Facebook. Schimbări sunt, desigur, spre rău, dar se numesc schimbări! ”

Ion Gulca, 33 ani, or. Hâncești: „Deja se împlinesc 28 de ani de când ne-am declarat pe hârtie independenți, însă de facto lucrurile nu-și schimbă orientarea deloc spre bine. Tind să cred că această idee nu a fost una dintre cele mai reușite, iar rezultatele pe care cu toții le vedem, formează un dezechilibru în bunul mers al lucrurilor într-un stat.”

Cristina Mircos, 28 ani, or. Hâncești: „Independența are aceeași vârstă ca mine. Nu pot spune că înainte ar fi fost mai bine, însă, schimbările își simt prezența chiar dacă nu sunt mereu spre bine. Este bine văzut că această independență oferă mai multe oportunități celor de la puterea statului decât cetățenilor, iar acesta este și motivul emigrărilor noastre.”

Iuliana Neaga, 24 ani, s. Fundul Galbenei: „Îmi amintesc că bunica îmi povestea despre vremea colhozurilor și tind să cred că le-a fost mai bine decât nouă care suntem independenți. Schimbări, desigur, sunt, le vedem cu toții, însă nu pot spune că suntem și mulțumiți de acestea. Un lucru cert este că odată cu această independență, se destramă țara, iar noi nu putem face nimic, pentru că am ales să fim independenți.”

Victor Oancea, 29 ani, or. Hâncești: „Într-o anumită măsură, noi, tinerii, nici măcar nu știu cum arată exact traiul într-o țară independentă. Chiar dacă avem deja 28 de ani de independență, nu ne-au fost expuse nici până astăzi acele opțiuni ale unui stat democrat și independent. Salarii mici, lipsa de posturi vacante și prețuri răsunătoare, asta e independență? Dacă da, atunci îmi pare bine că m-am dezis de cetățenia moldovenească, am făcut una dintre cel mai reușite alegeri, pentru că aici chiar nu avem perspectivă! ”

Lidia Viziru, 32 ani, c. Cărpineni: „Îmi amintesc cu cât fast a fost proclamată independența și cât de ușor am răsuflat crezând că în sfârșit am scăpat, dar lucrurile nu au mers deloc așa cum ne-am imaginat, pentru că mergem din rău în mai rău! Lucrurile nu-si schimbă cursul deja de atâta timp, iar noi nu putem rezolva asta, doar să plecăm de-aici cât mai putem. Cu stupoare pot spune că în această ordine de idee, „Moldova” va rămâne doar un nume!”

Maria MUNTEANU

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco