• Curierul de Hâncești

Vox Populi : Ce profesor v-a marcat pe dvs ca om și ce lecții de viață ați luat de la el?


Prin felul lor de a fi, profesorii ne-au influiențat pe toți noi, ne-au motivat, povățuit, încurajat și, când a fost nevoie, ne-au și pedepsit. Fiecare dintre noi am fost influențați în oarecare măsură de un profesor . Deseori felul cum este profesorul este mult mai important decât ceea ce-i învață pe elevi. Ei sunt acei care ne-au ajutat să ne creăm propria imagine și să ne adaptăm la cerințele acestei lumi. Cu ocazia zilei profesorului, marcată tradiţional la 5 octombrie, am realizat un sondaj pe tema:

Ce profesor v-a marcat pe dvs ca om și ce lecții de viață ați luat de la el?Tabita Cioclea, s. Cărpineni, 17 ani: „Pedagogul care m-a marcat ca om este profesoarea mea de matimatică, care este și diriginta mea, doamna Elena Mandiș, care predă la Liceul Teoretic „Ştefan Holban” din satul Cărpineni. Mereu este lângă elevi, mereu îi ajută și mereu îi susține. De la ea am învățat un adevăr ce stă la baza lucrărilor omenești, ea ne spune mereu : ”dacă veți lucra, veți izbuti și vă veți bucura de rezultate”.


Aliona Vicliuc, or. Hâncești, 41 de ani: „Pe mine m-a impresionat mult o profesoară de limba și literatura rusă, care activa la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”, doamna Larisa. Ea a fost un exemplu de persoană care mereu știa cum să se comporte în situații grele și nu era zi când să nu fie cu zâmbetul pe față. O femeie pur și simplu excepțională!”

Angela Talmaci, or. Hâncești, 45 de ani: „Până în clasa a 4-a, am învățat la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”. De acolo îmi aduc bine aminte de doamna Ala Costrâj, profesoară de limba rusă, un pedagog talentat și un om cu o inimă mare. Apoi am studiat la școala internat. Profesorul de limba română, Vasile Lotocovschi, m-a făcut să mă îndrăgostesc de obiectul acesta. Tare îmi placea metoda lui de a preda, când citea romane, îmi părea că eu sunt parte din acel roman, și când suna sunetul la pauză îmi părea rău că s-a terminat lecția”.


Vasile Matcovschi, or. Hâncești, 65 de ani: „Eu am învățat în satul Căinarii Vechi. Diriginta mea, profesoară de chimie, doamna Vera Ivanovna, m-a impresionat prin dragostea pe care o manifesta față de noi, ne era ca a doua mamă”.


Silvia Andoni, or. Hâncești, 27 de ani: „Sunt originară din satul Mereșeni, dar am și studiat în or. Hâncești la Colegiul de Construcție. Dl Artenii Andrei mi-a fost diriginte. La fel mi-a predat lecțiile de specialitate, dar nu doar atât, de la el am însușit niște lecții de viață. Lecțiile acestea m-au ajutat să cunosc lucruri cu care avea să mă confrunt și am fost pregatită să trec prin greutăți”.


Tatiana, scom. Sărata Galbenă, 39 de ani: „La noi în școală toți profesorii erau și sunt buni, dar profesoara care mi-a fost cea mai aproape de inima mea a fost Valentina Șevciuc, profesoară de algebră și geometrie. Lucru deosebit la ea era felul cum preda materialul, pe înțelesul tuturor. La fel și caracterul ei era și este blând și înțelegător”.


Lidia, s. Fârlădeni, 60 de ani: „Cel mai mult m-a impresionat Carauci Vasile, profesor de matematică. Era un om care cu toți găsea limbă comună, toți în fața lui erau egali, nu avea favoriți. Știa cum să se comporte cu fiecare în parte și mi-a dat un exemplu demn de urmat”.


Iurie Mereuță, or. Hâncești, 45 de ani: „Un profesor pe care îl țin minte și care a avut un impact asupra mea a fost Lidia Sofronova, profesoară de geometrie și algebră la Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”. Noi eram copii năstrușnici și ea se comporta adecvat cu noi, de aceea și o țin minte, că mai erau cazuri când eram pedepsit de ea, dar știam că pe drept eram pedepsit. Ea avut o oarecare parte la educația mea și pentru asta îi sunt recunoscător”.


Vitalie Balco, s. Cărpineni, 42 de ani: „Profesorii mei toți au fost foarte buni. Dar cel mai deosebit pentru mine a fost domul Vitalie, profesorul de fizică. El era un profesor excepțional nu doar la obiectul pe care îl preda, dar și la lecțiile de viață pe care ni le dădea. El m-a învățat să nu fiu indiferent faţă de cei din jurul meu și cu ce pot să-i ajut pe cei nevoiași”.


Feodora, s. Porumbrei, r. Cimișlia, 61 de ani: „Diriginta mea, doamna Anastasia, a fost genul de persoană care pot ferm să spun că a fost un om cu literă mare. Un exemplu pentru mine, nu am cuvinte să o descriu ce om nemaipomenit a fost”.


Aurel VICLIUC

 

34 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco