• Curierul de Hâncești

VOX POPULI Cum credeţi că ar trebui corectsortate deşeurile?Ziua mondială a Curăţeniei, este marcată anual pe data de 23 septembrie. Această zi a fost promovată în 1993 de către Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu organizația Clean Up the World. Sărbătoarea are scopul de a inspira și de a îndemna populaţia să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea de acțiuni care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, la proiecte care contribuie la conservarea resurselor naturale. O mare problemă cu care se întâlneşte raionul Hânceşti este reciclarea. Reciclarea este un subiect foarte important şi extrem de discutat la nivel mondial, aceasta fiind esenţială pentru diminuarea poluării. În acest sens am decis să întrebăm locuitorii r. Hânceşti:


Cum credeţi că ar trebui corect

sortate deşeurile?


Ion Postu, 45 de ani, or.Hânceşti: „Aici este o problemă cronică în societatea noastră, moldoveanul pur şi simplu nu-şi dă seama că nu e bine şi nu e normal să arunci gunoaiele în stradă sau prin geamul automobilului. Poţi să le faci coşuri de gunoi la fiecare 2 metri, dar dacă unii indivizi sunt învăţaţi să arunce hârtia jos, nu-i mai schimbi. Eu fiind mai mulţi ani peste hotarele ţării, pot spune că oamenii de acolo au cu totul altă mentalitate şi în oraşele lor nu vezi mizerie ca în al nostru...”


Ina Croitorul, 18 ani, com. Lăpuşna: „Unele din cele mai accesibile metode de sortare corectă a deșeurilor sunt: colectarea separată a deșeurilor care conțin materiale refolosibile în coșuri de gunoi de culori diferite, fiecare culoare a coşului reprezentând materialul care se colectează, de exemplu sticla, hârtia, metalul, materialul nereciclabil ș.a. Prelucrarea biologica a deșeurilor organice, cum ar fi resturile vegetale resturile alimentare și hârtia din care se poate face compostul, un îngrășământ agricol excelent. Iar cel mai important este ca toți cetățenii să urmeze aceste reguli cu o mare seriozitate.”


Nelea Bostan, 55 de ani, s. Boghiceni: „Pentru colectarea corectă a deşeurilor, în primul rând, trebuie să fie instruită lumea, să fie informată, că deşeurile se repartizează în urne după materia din care sunt confecţionate, pentru a menţine ordinea. De asemenea, e nevoie ca fiecare oraş şi sat să dispună de tomberoane speciale pentru metal, sticlă, hârtie sau să existe un punct anumit de colectoare. Apoi, e foarte important ca ţara noastră să aibă uzine, unde după colectare să fie reciclate deşeurile. Ca rezultat a acestor acţiuni, se va păstra curăţenia şi mediul nu va fi chiar aşa poluat.”


Victor Olăresu, 36 de ani, or. Hânceşti: „Pentru colectarea corectă a deșeurilor, putem întreprinde următoarele acțiuni, voluntariatul, tomberoanele pentru diferite categorii de deșeuri, amenajarea teritoriului pentru colectarea deșeurilor, atârnarea personala corectă, chiar şi prin exemplu propriu față de aruncarea deşeurilor.”


Alina Buga, 20 de ani, com. Cărpineni: „Pentru sortarea mult mai eficientă și care ar polua mai puțin atmosfera, trebuie întreprinse metodele care ar induce această acțiune la una foarte eficace pentru populație precum, stabilirea locului de colectare în afara ariei unde locuiesc oameni. Selectarea fiecărui obiect reciclabil și dat fiind faptul că poate fi folosit nu numai o singură dată, acesta să fie folosit de mai multe ori, apoi secționat și reciclat. În zonele în care sunt aruncate gunoaiele ar fi bine să existe tomberoane care ar face diferența dintre acestea și ar fi mai uşor oamenilor speciali să le clasifice pentru a fi transportate din mediul în care populația locuieşte.”


Aurel VICLIUC

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco