• Curierul de Hâncești

Vox Populi... Sunteţi pro sau contraserviciului militar obligatoriu?Moldova intenționa într-un timp să creeze armata în bază de contract, scutind astfel mii de tineri de serviciul militar obligatoriu. Conform Concepției reformei militare din anul 2002, către anii 2008-2009 era preconizată trecerea deplină a Forțelor Armate ale țării la sistemul bazat pe contract, iar către anul 2014, Armata Națională urma să devină una profesionistă, mobilă, bine pregătită, compusă în fond din unități de reacție rapidă. Acum însă nu este clară situaţia aceasta şi nu s-a luat nici o decizie concretă în acest sens. Cu prilejul Zilei Armatei Naţionale, pe care o marcăm la data de 3 septembrie, am decis să facem acest sondaj şi să-i întrebăm pe cititorii noştri:

Sunteţi pro sau contra

serviciului militar obligatoriu?


Andrei Şveţ, 42 de ani, s.Boghiceni: „Eu consider că trebuie să rămână aşa cum este, şi aşa tinerii aceştia o i-au pe cale greşită şi ajung până la aceea că îşi schimbă sexul. Dar serviciul militar face bărbaţi din ei şi scoate din capul lor toate ideile acestea prosteşti. Pe lângă aceasta serviciul militar face din ei oameni disciplinaţi, o calitate care se cam pierde în timpurile noastre.”


Veronica, 44 de ani, or.Hânceşti: „Eu socot că serviciul militar din ziua de azi e o bătaie de joc, băieţii se duc acolo şi pierd în zadar un an din viaţă. De ce trebuie să-i impună pe aceşti copii să meargă acolo? Lăsaţii să facă serviciul militar acei care doresc. Merg acolo şi ajung să pască oile cuiva, sau să lucreze la construcţie pentru cineva, aceasta ei numesc serviciu militar?”


Elena Ieremia, 52 de ani, or.Hânceşti: „Eu sunt de părerea că băieţii trebuie să facă serviciul militar, acesta este spre în beneficiul lor şi a ţării noastre. Acolo din băieţi ei devin bărbaţi care sunt gata să-şi apere patria oricând şi oriunde. Socot că trebuie de lăsat aşa serviciul militar obligatoriu, căci şi aşa avem o mulţime de tineri care îşi pierd tinereţea pe nimicuri, dar aşa macăr or face bărbaţi din ei.”


Cătălin Iamandii, 17 ani, or.Hânceşti: „Sunt contra serviciului militar obligatoriu. Deoarece fiecare om ar trebui să aleagă ce este bun pentru el, nu toţi doresc să facă serviciul militar. Nu întotdeauna serviciul militar ajută pe băieţi, deseori îi strică şi psihologic şi fizic. Deci cred că ar fi bine să trecem la armata pe contract.”


Svetlana Nirean, 21 de ani, or.Hânceşti: „Eu consider că tinerii ar trebuie lăsaţi singuri să decidă ce să facă, dacă doresc să facă serviciul militar este foarte bine, dacă nu, de ce ar trebui cineva să-i oblige? Ar fi tare bine dacă s-ar face acest serviciu militar pe contract la dorinţă, atunci şi tinerii care doresc vor avea un scop bine pus, dar şi acei care nu doresc nu-şi vor face griji că pot fi înrolaţi oricând în armată.”


Ion Procopenco, 68 de ani, s.Buţeni: „Înainte pe vremuri, acela era serviciul militar adevărat, dar acum ce-i? Un an în care practic nu fac nimic ei acolo, pasc oile pe dealuri... La armată, trebuie să plece băieţi serioşi care sunt gata să slujească ţării lor, ce folos că-i iau pe toţi din drumul mare? Numai bani cheltuiţi din fondul statului în zadar.”


Aurel VICLIUC

10 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco