• Curierul de Hâncești

Ziua Diasporei la Cărpineni – la cea de-a IV-a ediţieTradiţional, în cea de-a treia duminică a lunii august, când cei mai mulţi migranţi revin la baştină în vacanţă, c. Cărpineni organizează o sărbătoare de suflet, Ziua Diasporei, a cărei scop implică preluarea experienţei reprezentanţilor diasporei din Cărpineni, care s-au afirmat şi în ţările în care au emigrat, dar şi să-i convingă pe băştinaşi să contribuie la dezvoltarea comunităţii, inclusiv din punct de vedere financiar.

Comuna Cărpineni a implementat mai multe proiecte de dezvoltare în domeniul infrastructurii şi reabilitării edificiilor sociale cu implicarea băştinaşilor. Primăria locală, fiind parteneră a Programului PNUD „Migraţie şi Dezvoltare Locală” încă din anul 2015, s-a implicat activ în mobilizarea băştinaşilor care trăiesc în afara graniţelor comunei, dar şi a ţării, să contribuie la dezvoltarea comunităţii. În rezultat, în localitate s-au implementat 5 proiecte, menite să îmbunătăţească nivelul de trai al localnicilor. În semn de recunoştinţă pentru băştinaşii care nu-şi uită rădăcinile, administraţia locală în parteneriat cu Asociaţia băştinaşilor din c. Cărpineni „Carpen Terra”, fondată de cele mai de vază personalităţi băştinaşe ale comunei, a iniţiat Ziua Diasporei, marcând această sărbătoare în cea de-a treia duminică din luna august.

„În cadrul Zilei Diasporei administraţia locală, dar şi Asociaţia „Carpen Terra” şi-au prezentat rapoartele de activitate şi au discutat cu sătenii proiectele ce urmează să fie implementate în comună în viitor, luând în calcul şi sugestiile băştinaşilor. Unul din proiectele de perspectivă pentru c. Cărpineni este crearea unui Centru multifuncţional de procesare a produselor autohtone, cum ar fi lapte, legume, fructe etc., şi comercializarea acestora pe piaţa internă şi externă sub paravanul brandurilor locale” – a menţionat pentru CURIER primarul c. Cărpineni Ion Cărpineanu.

Pe lângă băştinaşii reveniţi acasă din ţări precum Franţa, Italia, Germania şi Grecia, la Ziua Diasporei au participat interpreta de muzică populară Suzana Popescu, Veaceslav Guţuţui, reprezentant al Programului PNUD, Alina Fodea de la AGEPI şi alţi oaspeţi care s-au arătat încântaţi de buna organizare a evenimentului şi de discuţiile constructive avute cu băştinaşii. Cei prezenţi s-au bucurat şi de un program artistic prezentat de ansamblurile populare de copii şi maturi ale Casei de Cultură din localitate, care au venit în faţa acestora cu un buchet de cântece şi dansuri populare, sărbătoarea încheindu-se cu o horă a băştinaşilor, în care s-au încins toţi sătenii.

Elena ZAIȚEV14 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco