• Curierul de Hâncești

Ziua satului Negrea, cu colaci, sarmale, și voie bună

Duminica trecută, locuitorii satului Negrea au sărbătorit fastuos Ziua satului. De la mic la mare, sătenii s-au pregătit aşa cum se cuvine de acest eveniment. Mesele au fost pline, muzica a răsunat cu veselie, iar glasul copiilor doinea ca un tril în întreg satul. De Ziua satului, locuitorii au avut parte de invitați speciali, precum interpreți de muzică populară și oficialități, deputați și primari din raion.

Negrea, sat frumos cu oameni gospodari, primitori, plini de voie bună și cu suflet mare. În amiaza zile de duminică, negrenii au amenajat stadionul satului în stil de sărbătoare, așa cum știu doar ei. Oaspeții de onoare au fost întâmpinați cu pâine și sare, dând start frumosului eveniment care a început cu o horă a tinerelor dansatoare ale satului. Această sărbătoare este la ce-a de-a patra ediție, iar anul acesta s-a desfășurat sub genericul ,,Anul Familiei”.


Programul cultural-artistic al sărbătorii a întrunit mai multe festivități atât pentru copii cât și pentru adulți. Copii de la grădinița ,,Garofița” au recitat poezii, au înscenat cele mai frumoase povești și au interpretat o mulțime de cântece. De asemenea, în scenă au evoluat ansambluri de muzică folclorică din sat precum „Ciobănașii” și ansamblul etno-folcoric „Negrea”, dar și invitații speciali orchestra „Rapsozii Moldovei”.

Stadionul îmbrăcat în straie de sărbătoare, reprezenta sufletul satului. Oameni ospitalieri, binevoitori, gospodari, modești și cumpătați de la vorbă până la port. Satul Negrea este bine cunoscut prin multitudinea de mahalale și sectoare în care este împărțit. Fiecare sector își făcuse loc în inima sărbătorii, amenajând, ca în fiecare an, câte o colibă care reprezintă nemijlocit fiecare mahala, precum: „Horja, Bam, Mahalaua din Vale, Apartamentele, Cantina Socială, Meșterii populari, și Coliba Bunicuțelor”. Fiecare dintre aceste colibe din stuf, înglobau câte puțin din amintirile și istoriile satului.

Erau amenajate în cele mai mici detalii, la fel ca o Casă Mare, cu costume tradiționale populare, cu broderii și lucrări ale meșterilor populari și ale gospodinelor din sat, cu bucate alese, cu sarmale și colaci care mai de care mai frumoși și mai apetisanți, iar vinul era servit din cele mai frumoase ulcele din cristal și lut.


Dacă tot am menționat de ulcioare din lut, în incinta stadionului, era un domn din Iurceni care vindea la o tarabă, asemenea exemplare. Ulcioare, oale, cănuțe și tot felul de vase confecționate manual, chiar de el. Meșterul a fost invitat chiar de primarul satului Negrea. Acesta a menționat că vasele variază în sumă conform dimensiunilor, le poate vinde începând de la 40 de lei până la 250 și chiar mai mult. Acesta confecţionează orice alt exponat și la comandă.


Ziua a demarat cu muzică, joc și mese îmbelșugate. Sărbătoarea creştină, Duminica Mare, în satul Negrea este o sărbătoare multașteptată. Pentru acest eveniment, sătenii spun că se pregătesc chiar cu două, trei zile înainte - amenajează stadionul, pregătesc programul artistic, împart îndeletnicirile tuturor gospodinelor, iar primarul satului, cu un cuvânt de bun augur invită toată lumea la masa de sărbătoare. „Stimați și dragi săteni, permiteți-mi să vă felicit din partea mea și administrației publice locale, cu realizarea unui nou eveniment frumos în satul nostru. Odată cu trecerea anilor, observ cât de mult crește potențialul satului, cât de mulți oameni gospodari, muncitori și cu suflet mare avem. Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat nemijlocit în activitățile de organizare a acestui eveniment și pentru munca depusă, de altfel, țin să mulțumesc tuturor oaspeților care ne-au onorat astăzi cu prezența. Pentru viitor, sperăm să continuăm cu brio toate proiectele inițiate. La mulți ani, satului Negrea!” – a menționat primarul, Ștefan Mangîr.

Totodată, Alexandru Botnari, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a mulțumit pentru invitație, menționând că vor continua și pentru viitor frumoasele colaborări. „În primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru invitație și să vă spun că aveți un primar de aur pe care eu, personal, îl respect foarte mult. Este promotor al multor idei și proiecte în scopul amenajării și dezvoltării comunității dvs. și mereu a luptat pentru bunăstarea satului. Cel mai important este să-l respectați și să-l susțineți în toate. Noi vom continua să colaborăm, așa cum o facem de ani buni și vom munci pentru prosperitatea d-voastră ” – a mai adăugat Alexandru Botnari.

Cu un cuvânt de felicitare a venit și Valentina Geamănă, președintele Asociației obștești „Prezicere divină”, menționând că acest eveniment a fost un prilej minunat pentru a anunța planul de inițiere a celui mai nou proiect al satului, numit ,,Casa de bătrâni cu Centrul de zi” din Negrea.


Acest proiect este finanțat de un locuitor al satului în colaborare cu primăria și alte țări europene. În acest sens, administrația publică locală îndeamnă doritorii să participe la strângerea de fonduri în scopul amenajării acestui azil. Pentru transparență, donațiile vor fi incluse pe liste.


Surprizele nu se termină aici, sătenii au avut ocazia de a fi martorii unei nunți ca în povești „Nunta de Aur”. Doi dintre bătrânii satului Negrea, Dîru Petru și Ana au omagiat cei 50 de ani de căsătorie. Mirii au fost întâmpinați fastuos cu zeci de aplauze, flori și urări de bine, spunând „Da” încă odată, fiindu-le martor întregul sat. Primăria a venit cu un cuvânt de felicitare, un mic cadou pentru miri și un premiu bănesc în valoare de 1000 de lei.


Sărbătoarea a continuat cu masa de pomenire. Pentru satul Negrea aceasta este o tradiție din străbuni ca în ziua Duminicii Mari, să se dea de pomană mâncare și colaci de sufletul celor care nu mai sunt printre noi. De altfel, la această masă, este adusă și „Surpriza dulce” a zilei – un tort imens din care gustă toată lumea, totodată, sunt făcute și totalurile sărbătorii. Pentru că în satul Negrea trăiesc oameni viță aleasă, oameni veseli cu sângele fierbinte, sătenii s-au încins într-o horă „Hora satului” care a ținut până aproape de miezul nopții, iar focurile de artificii au fost cele care au încheiat evenimentul.


Am fost și noi pe-acolo și putem spune că asemenea sărbătoare ne-a lăsat o impresie plăcută și frumoasă. Oameni frumoși la chip și la suflet ca în satul Negrea, mai rar!

Maria MUNTEANU

0 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco