• Curierul de Hâncești

Ziua Vinului şi Ziua Agricultorului sărbătorite concomitent la Hânceşti

Sâmbăta trecută, pe data de 20 octombrie, în Piaţa Suveranităţii a mun. Hânceşti au fost sărbătorite doua sărbători importante: „Ziua Vinului” şi „Ziua Agricultorului”, organizate sub egida Consiliului raional Hânceşti. Evenimentul ajuns la cea de-a XVII-a ediţie. Festivalul a început cu o paradă a colectivelor participante la eveniment.


Dis-de-dimineaţă reprezentanţii tuturor primăriilor din raion au aranjat pe standuri tot ce au ei mai bun, începând de la produse agricole, până la vinuri şi bucate tradiţionale, fiecare localitate

încercând să se prezinte cât mai original pentru a impresiona juriul care a ales cea mai frumoasă şi bine amenajată expoziţie. La fel, la eveniment au fost prezente diferite ansambluri de dansuri populare, cum ar fi „Lăpuşniţa” şi Fanfara Casei raionale de Cultură din Hânceşti. Sărbătoarea a fost deschisă de către preşedintele raionului Ghenadie Buza.

„Într-adevăr, viticultorii, vinificatorii și agricultorii merită să fie evidenţiaţi în mod deosebit, deoarece contribuţia lor în economia raionului, dar şi a ţării în ansamblu, este esenţială şi dominantă. Ne bucură faptul că aceste sărbători au devenit deja o tradiţie. Totodată, este profund simbolic că festivitatea respectivă se organizează după ecuatorul toamnei, venind să încununeze eforturile agricultorului de peste an” a specificat dl preşedinte, Ghenadie Buza.

La fel la eveniment au fost prezenţi alţi oficiali locali, deputaţi, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din Bucureşti, care au venit cu mesaje de felicitare pentru participanţii festivalului, producători agricoli, vinificatori, viticultori, etc

„Vin astăzi cu 400 de mii de zâmbete din partea celor peste 400 de mii de locuitori din sectorul 6 al Bucureştiului. Şi vin cu mesajul că trebuie să continuaţi pe drumul pe care aţi intrat spre Uniunea Europeană", a spus primarul sectorului 6, Bucureşti, Gabriel Mutu.

Ziua recoltei a fost marcată cu multă muzică populară şi voie bună. Vizitatorii au putut gusta din bucatele pregătite de fiecare participant şi desigur, sărbătoare nu a fost lipsită şi de multe pahare de vin din cele mai bune soiuri.

Cu un mesaj de felicitare a venit şi primarul oraşului, Alexandru Botnari: „Îmi doresc foarte mult să avem multă roadă şi în oamenii pe care îi avem în localităţile noastre.”

Pentru ai încuraja pe producătorii agricoli locali, Consiliul raional i-a menţionat pe cei 21 de agenţi economici, participanţi la sărbătoare, cu câte o diplomă şi un premiu în valoare de 1000 de lei. Printre aceştia au fost: SRL „Agro Cervit” (conducător Agaci Valentina), SRL „Agrodunav” (conducător Colţa Vasile), CAP „Agro Sargal” (conducător Vlas Ştefan), AVVA Company (conducător Perdeleanu Nicolae) şi alţii.

Câştigătorii festivalului au fost aleşi cei care s-au pregătit cel mai bine şi original, respectând cu stricteţe toate specificările regulamentului. Astfel, pe locul III s-au clasat trei primării: Hânceşti, Sărata Galbenă şi Mireşti, primind diplome şi premiu a câte 3000 de lei. Pe locul II, s-au plasat două primării: Mingir şi Cotul Morii, care s-au ales cu un premiu a câte 4000 mii de lei. Pe locul întâi s-a plasat primăria satului Buţeni, câştigând premiu de 5000 mii de lei. Iar Premiul Mare, în acest an l-a câştigat primăria Caracui (8000 de lei), preluând ştafeta de la primăria Hânceşti, deţinătoarea premiului mare de anul trecut. La fel, toţi restul participanţilor s-au ales cu premii a câte 1000 de lei.

Reamintim că, Festivalul celebrează tradiţiile bogate ale vinificaţiei în Moldova, care datează cu secolul al XV-lea. Scopul manifestării constă în promovarea şi consolidarea imaginii raionului nostru ca un important producător vitivinicol, pentru promovarea producătorilor locali şi nu în ultimul rând pentru a sărbători şi a ne relaxa aşa cum ştim doar noi Moldovenii.

La eveniment au participat 24 de primării şi 21 de agenţi economici. Contactat de CURIER, preşedintele raionului Ghenadie Buza a catalogat sărbătoarea ca fiind una foarte binevenită şi reuşită, care a servit drept ocazie pentru producătorii agricoli din raionul Hânceşti, de a se întâlni şi a face unele bilanţuri, precum şi schimb de experienţă. „A fost o sărbătoare reuşită, cu schimb de experienţă între producătorii agricoli, precum şi primării. În acest context, aş vrea să felicit toţi vinificatorii şi viticultorii din raionul Hânceşti, să le urez succes şi prosperare în munca lor deloc uşoară, îndeosebi aş vrea să mulţumesc „Vinăriei Hânceşti”, director Victor Vizir, SRL „Fragolino” director Tudor Agaci , (Buţeni), GŢ „Tronciu Nicolae” (Pereni), precum şi dlui Nicolae Şterbeţ, preşedintele de onoare al Uniunii oenologilor din Moldova, decorat cu Ordinul Om Emerit al Republicii Moldova în vinificaţie, pentru participarea la sărbătoare, dar şi contribuţia lor esenţială la dezvoltarea economică a raionului.”


Aurel VICLIUC

112 afișare

Tel. de contact redacție: (0269) 2-32-33

Tel. de contact manager/fax: (0269) 2-44-23

E-mail: cdh1@mail.ru / publicitate.curier@gmail.com

                                                                                                                             

Adresa redacției: str. Mihalcea Hâncu, nr. 132,

biroul 300, mun. Hâncești

© 2018 by Alina Cravcenco